Cecilia Helsing, marknads- och kommunikationschef på Bokusgruppen: ”När det kommer till digital kompetens är Beyond Retail bland de absolut bästa”

Långsiktiga samarbeten är lika med långsiktig framgång; så har det sett ut för Bokusgruppen och Beyond Retail under de senaste åren. I partnerskapet har Beyond Retail hjälp till med både konsulter och rekrytering, men också med en hybridversion av de båda. Alltid med en noggrann process för att hitta de bästa digitala talangerna.

Bokusgruppen är marknadsledande bland bokhandlare i Sverige med totalt tre starka varumärken: Bokus, Bokus Play och Akademibokhandeln. Förutom böcker i olika format erbjuds även ett brett utbud av andra produkter som brädspel och pennor.

Beyond Retail har hjälpt Bokusgruppen med sju rekryteringar inklusive en interimschef för försäljning, och en interimschef för CRM som varit på plats sedan hösten 2019 – både inom marknadsföring och e-handel. Cecilia Helsing är marknads- och kommunikationschef på Bokusgruppen och har varit en del av samarbetet sedan starten:

– När det kommer till digital kompetens är Beyond Retail bland de absolut bästa. Allt handlar om människorna. Om man delar värderingar och vision fungerar man förmodligen bra tillsammans. Och så har det varit med Beyond under hela vår resa; människorna är riktigt bra. Vi har varit väldigt nöjda med samarbetet så här långt. 

Isabel Rodrigo, som idag jobbar som Head of Recruitment på Beyond Retail, var den första konsulten på Bokugsgruppen och kom då in som interimchef för e-handel under nio månader under 2019. Hon håller med Cecilia:

– Bokusgruppen har en stark företagskultur och är värdefokuserad, vilket gör våra jobb enklare när vi letar efter rätt personer till dem. Efter vårt långa samarbete kan jag ärligt säga att jag känner kunden på ett djupare plan, vilket har skapat en förståelse för organisationens behov och kultur. Eftersom vi jobbar med headhunting är en viktig del av vårt jobb att se till att attrahera rätt personer till tjänsten, och att känna till Bokusgruppen så väl gör det jobbet mycket enklare. Vi kan beskriva hur det faktiskt är att jobba där, vilka värderingar som styr kulturen och vilken härlig arbetsplats det är.

Ett hybridupplägg

Redan 2019 behövde Bokusgruppen täcka upp för den e-handelschef som lämnade bolaget. Samtidigt såg de över sin organisation och ville därför inte ersätta tjänsten med någon permanent direkt. Istället vände de sig till Isabel Rodrigo på Beyond Retail som haft flera chefsbefattningar inom e-handel och som dessutom har många års erfarenhet inom bokbranschen.

– Jag kände väl till företaget och de utmaningar som branschen står inför, så valet föll på mig. Samarbetet bestod av ett hybridupplägg där vi hjälpte till med både rekryteringen av en fast tjänst och mig som interimskonsult under rekryteringsprocessen – vilket möjliggjorde en smidig överlämning, berättar Isabel. Under min tid som interim identifierade vi också vilka digitala kompetenser vi behövde tillföra till teamet och startade sedan upp tre rekryteringsprocesser för att bygga e-handelsteamet på Bokusgruppen.

Cecilia fortsätter:

– Vi är ett stort företag som arbetar med många partners för olika önskemål. I det här fallet omstrukturerade vi vår organisation och behövde specifikt personer med digital kompetens. Det var därför vi vände oss till Beyond Retail, vi visste att kompetensen fanns där. Vid det här laget har jag gjort flera rekryteringar via Beyond, och jag har alltid varit nöjd med resultatet.

Men att hitta rätt kandidater med rätt kompetens inom digital marknadsföring eller e-handel kan vara utmanande. Därför har Beyond Retail en noggrann process för att säkerställa att både kund och kandidat vet vad de kan förvänta sig. Isabel förklarar:

– Vi bedömer våra kandidater på kompetens och ser alltid till att vårt rekryteringsteam har den branschkunskap som behövs för att kunna göra den bedömningen. Vi lägger alltid in ett skräddarsytt case i våra processer, vilket gör det lättare för våra kunder att utvärdera kandidaternas verkliga kompetenser och fungerar som ett värdefullt diskussionsstöd. Det är också ett bra sätt för kandidaterna att förstå vilka typer av utmaningar de kommer att möta i rollen.

"Högkvalitativ expertis inom några dagar"

Den senaste talangen på plats hos Bokusgruppen är Beyond Retails Ebba Renander som jobbar som Interim CRM Manager. Hennes uppdrag började som ett hybridupplägg på Bokus när Beyond Retail gjorde rekryteringen, och att ha Ebba på plats fungerade som en sömlös lösning under övergångsperioden innan den nya teammedlemmen var på plats. Därefter täckte hon upp en föräldraledighet på Akademibokhandeln. Ebba förklarar:

– Ett spännande projekt som gav stor inblick i den övergripande verksamheten var när jag fick hjälpa till att ta fram den årliga analysen för medlemsprogrammet. Jag tog även hand om dagliga uppgifter som att utveckla segmenteringen för nyhetsbrev samt driva och säkerställa befintliga och nya marketing automation-aktiviteter, alltid med hjälp av det fantastiska teamet på Bokusgruppen.

Även om det inte finns något behov just nu är Cecilia övertygad om att Beyond Retail och Bokusgruppen kommer att samarbeta snart igen när behovet dyker upp:

– Det har varit roligt att jobba med en konsult under ett helt år för både Bokus och Akademibokhandeln. Ebba har gjort ett fantastiskt jobb och har snabbt kommit in i våra processer och börjat leverera med högkvalitativ expertis inom bara några dagar. Vi är väldigt glada över att arbeta med Beyond Retail, både när det gäller konsulter och rekrytering av nya talanger, och gör det gärna igen nästa gång vi behöver en talang inom e-com, digital marknadsföring eller CRM.

Related Posts