Johan Ydring, global chef för digital försäljning och marknadsföring på Svea Solar: “Beyond Retails flexibilitet har varit mycket värdefull för oss”

När ett företag nästan fördubblas i storlek varje år är behovet av kompetens avgörande. För solenergibolaget Svea Solar ledde detta till att man inledde ett samarbete med Beyond Retail; ett samarbete som har förändrats på vägen, något som sätter flexibiliteten på prov.

När ett företag nästan fördubblas i storlek varje år är behovet av kompetens avgörande. För solenergibolaget Svea Solar ledde detta till att man inledde ett samarbete med Beyond Retail; ett samarbete som har förändrats på vägen, något som sätter flexibiliteten på prov.

Svea Solar är Sveriges ledande leverantör av solenergisystem som expanderar snabbt i Europa. Företaget grundades 2014 med målet att leda det globala maktskiftet genom att tillhandahålla solenergilösningar. Idag har Svea Solar omkring 1000 anställda och siktar på att nå 5000 år 2025.

För ungefär ett år sedan, när Svea Solar inte lyckades hitta rätt person för en ledig tjänst, bestämde de sig för att ta in hjälp från Beyond Retail under tiden. Men “under tiden” visade sig bli ett helt år. Johan Ydring, global chef för digital försäljning och marknadsföring på Svea Sola förklarar:

– Tanken var att hitta en permanent lösning, men det visade sig vara en mer utmanande uppgift än väntat. Vi hade också ändrat lite på rollen och vilka ansvarsområden som ingick, så vi hittade den perfekta kandidaten först nu. Men som tur är för oss har vi fått hjälp av Beyond Retail under året.

Den verkliga utmaningen

Eftersom Svea Solar är under snabb tillväxt har rollen och uppdragen förändrats över tid. Det som började som en tjänst som Interim Site Manager inom marknadsteamet övergick efter ett tag till en mer produktorienterad roll, men med Beyond Retail som konsultfirma var det inga problem. Johan förklarar:

– Beyond Retails flexibilitet har varit väldigt värdefull för oss. Jag menar, den riktiga utmaningen för ett konsultföretag, och möjligheten för dem att visa vad de går för, kommer när behovet av flexibilitet ökat; behovet av att lösa något oväntat, vilket har fungerat riktigt bra under hela vårt samarbete.

Beyond Retails uppdrag startade när Svea Solars tidigare produktägare lämnade företaget. Kenny Renes, Senior Manager E-Commerce, kom då in:

– Mitt huvudansvar var att skapa och skydda Svea Solars roadmap och backlog, och att göra det genom att arbeta med alla intressenter i organisationen och marknadscheferna på de lokala marknaderna, till exempel i Nederländerna, Tyskland, Belgien, Spanien, Sverige och så vidare. Vi satte också upp processer för funktionsförfrågningar och buggfixar. Samtidigt jobbade jag med teamet på plats och tolkade alla intressenters önskemål till sprints och hanterade deras förväntningar.

Efter ett tag förändrades Svea Solars interimsbehov. För Beyond Retail innebar detta att ta in Lisa Grahn, Senior E-Commerce Consultant, som interim produktägare för webbplatserna hos Svea Solar:

– På Beyond Retail är vi alltid lyhörda för kundernas behov. När vi som konsulter kommer in som interim är vi flexibla, kommer igång snabbt och ser till att kunderna inte förlorar framsteg som gjorts i kritiska projekt vid rekryteringar eller när de bestämmer sig för vilka roller de behöver.

En ny industri

Lisa har tio års erfarenhet av detaljhandel och har de senaste sju åren fokuserat på digitalt. Hon har mestadels arbetat inom mode- och livsstilssegmentet tidigare, vilket gjorde solenergi till en ny bransch för henne. Eftersom Svea Solar inte har några fysiska butiker som kunderna kan besöka är deras webbsidor det enda fönstret för potentiella kunder. En utmaning för vissa, men med Lisas kundfokuserade och datadrivna arbetssätt, tillsammans med webbteamet på Svea Solar, har det inte varit något problem:

– Min huvudsakliga uppgift är att hantera affärskrav och roadmap för webbplatsen för att säkerställa att Svea Solar har en hemsida i toppklass som stödjer deras affärstillväxt idag och förbereder dem för morgondagen. Jag har också varit en del i att leda omvandlingen till ett nytt headless CMS, ett projekt som krävde ett tätt samarbete mellan marknadsförings- och mjukvaruteamen, säger Lisa och fortsätter:

– Det har varit spännande, utmanande och roligt att få vara en del av resan för ett hyper-tillväxtföretag som leder maktskiftet till en mer hållbar tillvaro! Svea Solar är ett värderingsdrivet företag och det speglas verkligen i de begåvade människor som jag har haft möjligheten att arbeta med under det senaste året.

Kenny håller med:

– Det bästa med Svea Solar är att de är på ett extremt tillväxtspår och har vind i seglen. De arbetar med fantastiska partners som IKEA som har hjälpt dem att skala snabbt men hållbart. Det är människorna som gör företaget, och de attraherar de bästa talangerna, så att få arbeta med alla och vara en del av detta är otroligt roligt.

En ordentlig överlämning

Nu, nästan ett år efter första kontakten med Beyond Retail, har Svea Solar hittat rätt person för tjänsten. Det innebär att samarbetet med Beyond Retail snart upphör efter att en ordentlig överlämning är gjord. Johan förklarar:

– När man anlitar en konsultfirma handlar det om att hitta kompetenta personer. Människor som snabbt kommer in i organisationen och förstår vad som behöver göras gör det rätt från början. Och låt oss inte glömma överlämningen. Att ha någon som kan lämna och överföra kompetensen med vår fortsatta tillväxt i åtanke är avgörande. Jag är övertygad om att Lisa kommer att göra just det.

Related Posts