Kundcase Nelly.com

Helena Karlinder-Östlundh, VD för Nelly.com: "Vi tog in en av Beyond Retails konsulter när vi hade ett brådskande kompetensgap att fylla, och han gjorde ett fantastiskt jobb från dag ett."

När det svenska e-handelsmodemärket Nelly behövde en ny produktägare för webb- och apputveckling vände de sig till Beyond Retail. Kort efter att Christopher Blidner antog rollen utvidgades den snabbt till IT-chef, med bland annat personalansvar. Nu, ett år senare, överlämnar han stafettpinnen till den nya CTO:n.

Det är ingen hemlighet att Nelly har stött på utmaningar under de senaste åren. Medan lönsamhet alltid har varit ett mål, så fanns det en fas då företagets huvudfokus hade skiftats mot tillväxt. Kraven på lönsamhet skulle dock snart nå en helt ny nivå.

Helena Karlinder-Östlundh, som anslöt sig till Nelly som Chief People Officer för två år sedan, antog slutligen rollen som VD efter två perioder som interim-VD. Hon insåg behovet av en transformation och påbörjade en resa för att stärka både kundupplevelsen och hur effektivt organisationen arbetade. Målet var att göra Nellys erbjudande mer attraktivt och lättare för kunder att navigera. Detta innebar en omfattande översyn, inklusive organisationsförändringar.

Vid den tiden tog Christopher Blidner från Beyond Retail på sig rollen som produktägare för webb- och apputveckling. Samtidigt befann sig IT-teamet utan en CTO, och Christopher fick personalansvaret tillsammans med titeln Head of IT. Vad teamet behövde mest vid den tiden var tydlighet, struktur och en chef de kunde lita på, och det var precis vad de fann i Christopher Blidner.

–  Jag insåg snabbt att det teamet behövde var någon som förstod komplexiteten i deras arbete, någon som kunde föra deras talan genom hela organisationen och hjälpa till att återuppbygga strukturen och processerna i deras dagliga arbete, förklarar Christopher.

Även om hans titel fortfarande innebar ansvar för teknikutveckling blev Christopher mer av en länk mellan affärssidan och IT-teamet. Han arbetade med att utveckla strukturer och processer för att förbättra effektiviteten och skapa ett bättre arbetsflöde. Han implementerade även vägkartor och ledde sprintar med scrum, en agil metod för programutveckling, för att strukturera arbetsprocesserna. Christopher fyller i:

– Jag har lärt mig mycket om utmaningarna som dessa e-handelsföretag står inför. Hur infrastrukturen är byggd, de avgörande rollerna inom organisationen och betydelsen av senioritet i dessa typer av företag. Det är naturligt att tänka att ditt specifika problem är viktigast, men genom att bli inbjuden till beslutsfattarnas bord inser du snabbt att det finns en helhet att överväga.

Jag tror att Christophers mest betydande prestation ligger i att teamet insåg behovet av en dedikerad koordinator. Detta behov uppstår eftersom det konsekvent finns ett högt antal krav från affärssidan. Det finns en konstant önskan att utveckla nya funktioner, tillsammans med brådskande åtgärder för att omedelbart lösa problem. Med Christopher fann de någon som kunde leda dem i rätt riktning, säger Helena.

Strax över ett år har gått, och det Christopher har insett mest, är framförallt hur otroligt viktig kommunikation är.

– Jag är inte en utvecklare, men jag arbetar som IT-chef. Jag hade aldrig kunnat göra det om jag inte hade haft så fantastiska människor runt omkring mig, som litar på mig att kommunicera med olika parter för att säkerställa allas framgång.

Helena Karlinder-Östlundh sammanfattar Christophers tid på Nelly och säger:

– Han har varit otrolig på att skapa en känsla av stabilitet inom teamet, bringa optimism och en positiv anda. Detta skulle inte ha hänt om han bara såg sig själv som en konsult. Istället integrerades han sömlöst med teamet och organisationen. Nu kan vi gå framåt med nyfunnen energi och fortsätta arbeta för att skapa ett bättre Nelly.

Christopher uttrycker sin tacksamhet för de vänner han har funnit under sin tid på Nelly.

– Jag vill tacka teamet för att ha accepterat mig som en av sina egna från allra första början. Jag har lärt mig så mycket under det här året och känner mig som en mer mångsidig person efter uppdragets slut.

Related Posts